Kawa

Mieszanki kawowe Columbus Coffee to specjalnie wyselekcjonowane ziarna z jednych z najlepszych plantacji na świecie. Sekret smaku naszej kawy tkwi właśnie w ziarnach, które docierają do nas z najdalszych zakątków globu.

cc_jungle
espresso_blend_2

COLUMBUS COFFEE ESPRESSO BLEND

To idealnie zbalansowana mieszanka stworzona ze starannie, ręcznie wyselekcjonowanych ziaren z najlepszych odmian Arabiki. Powolne palenie nadało mieszance wyjątkowo pełny i bogaty aromat. Espresso Blend charakteryzuje się doskonałym body, zbalansowanym posmakiem i delikatną kwaskowatością. Doskonała do klasycznego espresso oraz do kaw czarnych przygotowywanych na jego bazie.

POCHODZENIE:

Kolumbia, Arabica

Ziarno charakteryzuje się średnią konsystencją oraz średnią kwasowością. Wyczuwalne nuty owocowe oraz orzechowy posmak.

Brazylia, Arabica

To wysokiej jakości ziarno o pełnej konsystencji i niskiej kwasowości. W smaku mocno wyróżnia się mleczna czekolada oraz delikatne nuty owocowe.

Gwatemala, Arabica

Ziarna z Gwatemali odznaczają się delikatnym i słodkawym aromatem. Dominują nuty czekoladowe i kwiatowe, w tle wyczuwalny owocowy posmak.

Peru, Arabica

To wyjątkowe ziarna o średniej konsystencji o umiarkowanej kwasowości.  Delikatnie pikantne o wyczuwalnej nucie orzechów i czekolady.

Nikaragua, Arabica

Ziarna z Nikaragui charakteryzują się łagodną kwasowością i wyjątkowymi aromatami wanilii, orzechów laskowych oraz czekolady.

house_blend_info2
house_blend_2

COLUMBUS COFFEE HOUSE BLEND

To doskonale zbalansowana mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabiki oraz Robusty. Idealnie nadaje się do kaw mlecznych.

POCHODZENIE:

Kongo, Arabica

Jest to kawa o intensywnym aromacie i wyrazistej kwasowości, skrywanej przez mocno wybijającą się słodycz karmelu. Można w niej wyczuć także nuty dojrzałych cytrusów i orzechów włoskich. Kongo Kivu jest przede wszystkim słodka, niezwykle przyjemna i pełna w smaku.

Brazylia, Arabica

To ziarno o niezbyt dużej kwasowości. Nie zawiera też goryczki, a zamiast tego ­– mnóstwo miodowej czułości i słodkiej delikatności. W filiżance tego rodzaju kawy napotkamy aromat czarnej herbaty wraz z tropikalną nutą owoców mango, rześkimi cytrusami i słodyczą melonów.

Wietnam, Arabica

Prawdziwie wyjątkowa kawa łącząca wiele zaskakujących smaków – nutę czekolady, tamaryndu i orientalnych przypraw z genialnym posmakiem. To wybór dla tych, którzy lubią mocną kawę, a jej picie wiążą z niezapomnianymi przeżyciami smakowymi.

Wietnam, Robusta

To kawa o bardzo mocnym i wyrazistym, lekko ziemistym smaku, która pozostawia na języku mocno gorzki posmak. Napar charakteryzuje się lekko kwaskowatym, zrównoważonym smakiem i aromatem, a zawartość kofeiny jest wysoka.

house_blend_info2
mapka

„Nigdy nie zapominamy o źródle naszej kawy – jest nim ziarno Columbus Coffee. Dlatego w każdej z naszych kawiarni umieszczamy zegary wskazujące aktualną godzinę w miejscach, z których nasze ziarna pochodzą. Być może w tej właśnie chwili są dla nas zbierane.”

– Tomasz Weczer, Columbus